Reklama
 
Blog | Petr Vlk

Strany jsou levá a pravá

Co jsou politické Strany? Levá a Pravá? Kam míří Evropské volby?

Úterní Otázky Václava Moravce k blížícím se volbám do Evropského parlamentu mě znovu ubezpečily o několika věcech. Bilancování toho co naši eruroposlanci udělali bylo převážně vtipné. Absurdita byla ve vzduchu.
V debatě padlo slovo o prosazování legislativy v evropském parlamentu týkající se označení komunismu za protizákonný. Miloslav Ransdorf (KSČM) na to nereagoval. Vladimír Železný (neurčitá strana) byl jako obvykle osočen jak z publika tak od ostatních diskutujících, že je odsouzen. Na rozdíl od pana Ransdorfa se hned ohradil. Táhne se to sním, už skoro deset let a zakončí to u ústavního soudu jak řekl. Fascinující, zde sedící lidé se obhajují ze svých problémů a rozhodují za nás v Evropském parlamentu. Nechápu logiku téhle absurdity. Pokud vím tak komunistická strana je u nás zakázaná. A obhajoba vysokého politika (evropského úředníka) je také nelogická. Pokud je politik v soudním procesu měl by opustit svoji funkci a očistit jméno. Nedá se hold nic dělat, on není obyčejný občan on je osobnost a tak by se měl chovat. Pokud je jedním z účastníků soudního procesu a věnuje se naplno jeho vyřešení tak určitě to urychlí. Nebo odkládat a schovávat se za imunitu, když je nevinný. Jeho slova „…až mi je doručí…“ nesvědčí moc o tom, že by se nějak snažil proces urychlit. Nejsem soudce a nikoho nesoudím, od toho tu máme nezávislé soudy, jak často říkají politici. O jeho vině bude rozhodnuto až rozhodne soud. Toto byla jen pouhá úvaha na kterou má kdokoliv právo. A právě proto, politik má odejít a počkat, až bude rozhodnut jeho proces. Jinak špiní politiku a to přece nechce nikdo, ne?

Volby začali modrými plakáty s obrázky toho o čem by mohli být evropské volby.
Nejdříve mi přišli vtipné. Stejné jablíčko s nálepkou BIO, druhé geneticky modifikované a třetí z konvenčního zemědělství. Pak jsem uviděl plakát na kterém byly učebnice , traktor, a teleskop. Mám si volit mezi vzděláním, zemědělstvím a technikou… to nedávalo smysl, až do Otázek Václava Moravce.


Všech 8 politiků mě ubezpečilo, že Strany jsou mýtus.
Nejsme to mi, je to součást našeho volebního systému bránící svobodě obyvatelstva. Všichni do jednoho potvrdili, že v Evropském parlamentu jsou uzavřeni do Stran. Některé si dokonce Stranu založily. Josef Zieleniec (SNK-ED) to celou dobu završoval obměňováním informací, že je třeba generační změnu, jejich Strana tam má jen mladé lidi a mi tam nemáme co dělat.

Politické strany jsou historický přežitek a měli bychom se jich co nejdříve zbavit.
Je pro to hned několik důvodů. Nevolíte Strany, ale stejně volíte lidi. Každá strana je zastoupena několika mediálními tvářemi, nic víc. Způsob, kterým každý hlas jednotlivého poslance vzniká je rozhodně zajímavý a nikdy se bohužel nebudeme moc dovědět všechny… na to tedy já nemám čas. Jedno mají skoro všechny hlasy společné a to, že jsou korigovány Stranou. Co je spočítáte na rukou. Někde dokonce mají prakticky jen dvě… to je mi jich líto, taková omezenost. Každý se snažíme o to aby náš názor byl prosazen a od toho máme svobodné volby. Avšak jak tak koukám moc svobodné nejsou, názory jsou okamžitě přeměněny na názor pouze několika Stran.
Jediná námitka mi proběhla hlavou, budou se hádat víc než když budou ve Stranách. Myslím že ne, pokud se kouknete na jakýkoliv přenos z naší sněmovny tak to víc nejde… Možná, že to bude méně.

Pak tu je ten slovní oříšek.
Pravá – levá, pravice – levice, pravicová – levicová. Co s tím? Pravá a levá jsou strany. Pravice a levice jsou naše paže a i to záleží jak se na sebe díváte. Pravicové a levicové jsou Strany. A to mi právě nějak nesedí. Označení pravice a levice vzniklo podle toho jak se kdysi nějací pánové posadili do lavic. Ouuuuu. Takže to opravdu nemůže označovat politický názor. 
Je to pouze jen slovo o které se politik může opřít aby někomu mohl oponovat a nemít argumenty. Nic víc. 
Politika přináší řešení a nebo strašní obvyklá slova našich politiků, dokonce i politické reklamní heslo. Řešení na co a strašení před čím, mě napadá? Řešení problémů nebo toho co se bude dít.Na tom se utkává jednotlivý názor co s tím. To je jediné co se opravdu děje a o co jde, je něco dělat a hlavně co. O tom se rozhoduje, to jsou ty věci o kterých se bavíme a hádáme. Strašeni je před tou druhou Stranou co sedí na druhé straně místnosti. Používání slov levice a pravice je opravdu přežitek z 18. století. A velice nebezpečný a dávající moc lidem, které jsme si nezvolili a dosadila je nějaká Strana. Dokonce to podle mě má negativní sociální efekt, kdy se lidi spolu nebaví jen proto, že jeden je levičák a druhý pravičák. Mě to spíš přijde jako černý vtip. 

A kam opravdu míří volby?
Moc daleko ne.

Jen po hranice. Nemůžete volit ze zahraničí. Nemůžete volit lidi z ostatních evropských zemí. To je pro mě naprosto nepochopitelné, pokud se opravdu ty volby jmenují Evropské. S nikým se o tom hádat nechci, na to mám jasný názor. Je to blbost! Já osobně jsem odložil cestu ven. Nechci se hádat já s tím mám osobní konflikt. Dokonce vím koho bych volil a bohužel nnejsou z naší země.

Reklama