Reklama
 
Blog | Petr Vlk

Biopotraviny

Dobré vyhlídky, a proč kupovat biopotraviny.

Jak napsali Hospodářské noviny 23. 3.2009:

"Spotřeba biopotravin se u nás loni zvýšila o 40 %, tedy o více než půl miliardy korun na současných 1,8 miliardy. Po sedmdesátiprocentním zvýšení prodejů v roce 2007 se sice růst vloni zpomalil, nicméně stále roste český trh nejrychleji na světě," tvrdí Václavík.

Biopotravin je dobré konzumovat nejen proto, že neobsahují průmyslová aditiva, ale především je to snaha o udržení venkova.

U biopotravin jde v první řadě o to, že při jejich produkci se nezatěžuje venkovská krajina. Skot je chován v takovém množství, aby nepřesáhl stanovené limity pro dusík v půdě. Stejné platí i pro ostatní chovná zvířata.
Ještě pádnější důvod si najdou ochránci zvířat. Například bio drůbeží produkty jsou jediné, kdy nedochází při chovu ke stresování zvířat. I chov na podestýlce se uskutečňuje ve větších koncentracích drůbeže než je přirozená a tak je i drůbež na podestýlce ve stresu.
U rostlinné produkce je největší pozitivum v přírodním hnojení pole a ne průmyslovými hnojivy a nevytěžování živin z půdy.

Další nezanedbatelný faktor zasahuje spíše do společnosti. Větší zájem o BIO produkty vede k většímu počtu biofarem a tím i většímu počtu lidí pracujících v bio oborech. A jak nám chtěla ukázat nedávná reklamní kampaň tak bio je životní směr. Tito lidé se snaží s přírodou zacházet šetrně i mimo svoji práci.

Doufám, že zájem o biopotraviny bude dále stoupat a mé výlety mimo město budou ukazovat nadále nádhernou neponičenou českou krajinu 🙂

A pro ty co si stále myslí, že biopotraviny jsou zdravá výživa:
Biobůček bude vždy bůček a pokud máte problém s cholesterolem
tak vás ani biobůček nezachrání 🙂

Reklama